Saveti za pakovanje

Najbrži način da spakujete odeću za selidbu

Ne postoji najbrži način da spakujete odeću za selidbu ako već imate mnogo stvari koje nosite sa sobom. Zato svako pakovanje za selidbu najpre polazi od pravljenja inventara i doniranja viška stvari. Tek kada to uradite možete biti sigurni da ćete spakovati sve bezbedno i bez problema. Takođe je veoma važno da sarađujete sa dobrom kompanijom kao što je Moja Selidba.
Spakovane majice

Najbolji način da spakujete odeću za selidbu je da je dobro opeglate i očistite

Priprema za pakovanje

Svaka selidba je stresna, ali odeća bi trebalo da ne zadaje toliko muke. Posebno je dobro što je meka i ne oštećuje druge stvari u kutijama. Ipak, potrebno je poštovati neka pravila.

  • Najpre odredite prostor u kome ćete čuvati odeću – to mora biti mesto na kojem ćete imati dovoljno mesta;
  • Vodite računa da spakujete odeću tako da sprečite oštećenja – neophodno je da spakujete odeću za selidbu tako da sve bude zaštićeno tokom pakovanja i puta kada unajmite Beograd Zagreb kombi;
  • Nije lako predvideti koliko će pakovanje trajati ako niste sigurni šta sve nosite sa sobom – zato je najbolje da napravite kratak inventar;
  • Od velike je važnosti i koliko brzo ćete se spakovati za put – ali brzina ne sme uticati na Vaše rasuđivanje;
  • Ako smatrate da imate mnogo odeće, donirajte višak nekoj organizaciji ili poklonite prijateljima.

Pakujte kvalitetno

Pre nego što počnete sa pakovanjem odeće, pripremite kvalitetan materijal za pakovanje. On je dostupan u mnogim agencijama, a najviše ćete ga dobiti u agencijama za selidbu. Neophodno je da to budu čvrste i jake kutije, velike folije za pakovanje. U nekim situacijama ćete možda morati da nabavite i dobru zaštitu za kutije i dobre folije kako biste zaštitili odeću od oštećenja. Šta god je potrebno samo da odeća bude dobro zaštićena od oštećenja.

Donirajte

Iako mnogi spremaju odeću za pakovanje kako bi sklonili višak ili odeću koju trenutno ne nose, možete smanjiti taj paket. Pre nego što se odlučite za skladište, spakujte samo odeću koja Vam je zaista potrebna. Višak ostavite negde ili jednostavno donirajte. Ima mnogo načina da pomognete nekome uz pomoć svoje odeće. Za ostatak spremite male kartonske kutije i u njih spakujte odeću za skladište.

Podelite sa prijateljima

Još jedan način da smanjite odeću koju nosite za skladište je da je podelite prijateljima. U tome Vam upravo oni i mogu najviše pomoći. Jednostavno spakujte odeću koju inače ne nosite i pozovite prijatelje da odaberu ono što Vam se sviđa. Neki poznati dizajneri savetovali su da ovakve sastanke sa prijateljima organizujete češće, odnosno, da sa vremena na vreme podelite sa prijateljima ono što ne nosite.

Odaberite različite veličine kutija

Kada pakujemo za selidbu čini nam se da je najbolje da spakujemo što više možemo stvari u najveće kutije. Ipak, imate i različite vrste odeće, pa je nekada bolje da spakujete stvari na drugi način. Iskoristite sve što imate tako što ćete odabrati posebne kutije za obuću, posebne za zimsku i letnju odeću i slično. Vodite računa da sva pakovanja štite stvari u njima.

Postoji mnogo načina da spakujete odeću za selidbu

Kada govorimo o pakovanja, tu treba poštovati nekoliko pravila. Ipak, svaki od njih podrazumeva pametnu zaštitu i pakovanje stvari.

Tri gomile

Pravilo tri gomile je veoma važno kada pakujete stvari za selidbu. Na ovaj način ne razmišljate previše o stvarima koje pakujete, pa će Vam biti daleko lakše da spakujete sve što želite. Sa druge strane, spakovaćete samo ono što Vam zaista treba. Metoda je veoma jednostavna. Stavite sve što imate na tri gomile ili kutije – za bacanje, nošenje ili doniranje. Čim izvadite stvari iz ormara tako ih i pakujte.

Rolajte

Iako Vam je sigurno najlakše da stvari bacate u kutije na jednostavan način, ovo nije baš najlakše rešenje. Mnogo je bolje rolati odeću i tako je spakovati na manjem prostoru. Upravo je ovo jedan od razloga zašto je nošenje odeće na putovanje daleko jednostavnije i brže, jer zauzima veoma malo prostora. Sa druge strane, ovakvo pakovanje odeće olakšaće Vam problem sa pakovanjem. Ipak, vodite računa da odeću na gužvate jer se tako oštećuje.

Skinite vešalice

Najveći problem sa pakovanjem odeće zapravo nastaje kod odeće koja mora da stoji na vešalicama. Obično su to košulje ili sakoi koji se gužvaju i oštećuju pakovanjem. Zbog tog razloga stručnjaci savetuju da ih pakujete i nosite sa posebnom pažnjom. Ipak, ako je neophodno da odeća stoji na vešalicama, skinite ih dok traje transport, ili ih nosite na posebnim držačima. U suprotnom rizikujete da se oštete.

Pončo na vešalici

Vešalice tokom transporta mogu oštetiti tkaninu pa ih skinite

Zaštitite stvari od oštećenja

Odeća jeste meka, ali se lako može oštetiti u kutijama. Ne zaboravite da je dobro zaštitite tokom transporta i kasnije.

Odvojte ono što može oštetiti

Iako je odeća po svojoj prirodi mekana i ne može oštetiti druge predmete, neki komadi mogu biti veoma opasni. Posebno se to odnosi na odeću koja ima oštre predmete ili ukrase, poput šljokica ili dugmadi. Najbolje je da ove komade odvojite u posebne kutije i spakujete ih zasebno. Ukoliko je moguće, skinite sve što može oštetiti tkaninu, naročito ako je od pamuka. Isto tako, odvojte sezonsku i druge komade odeće, poput skijaške opreme ili zimskih jakni.

Dobro zatvorite sva pakovanja

Iako sve ovo spremate za kratak put, nemojte pasti u iskušenje da tek tako ponesete i najosetljivije stvari sa sobom. Veliki problem sa pakovanjem predstavljaju kutije koje nisu zatvorene. Iako ćete voditi računa, ne možete sve predvideti tokom puta. Zbog toga je važno da dobro zaštitite sve i zatvorite kako bi tokom puta sprečili oštećenja. U ovom slučaju, važno je i da kese budu dobro zatvorene i zaštićene od oštećenja.

Odeća

Teško je pronaći ono što Vam treba kada je odeća nabacana bez reda

Obeležite

Možda žurite da što pre spakujete odeću za selidbu, ali nemojte odustati kada je sve već u kutijama. Kao što i kod svakog preseljenja ili transporta morate jasno naznačiti šta je u kutijama, isto to morate i sa odećom. Nemojte da Vas zavara činjenica da su komadi odeće mekani, oni se takođe mogu oštetiti tokom transporta. Obeležite sve što imate i naglasite šta je u kutijama. Na taj način pomoći ćete i onima koji prenose ali i prevoznicima tokom prevoza do skladišta. Veoma je važno da naglasite ako u kutiji imate nešto i skupo ili osetljivo poput bundi od krzna ili skijaških jakni.