Saveti i uputstva

Koje zemlje regiona najviše privlače mlade preduzetnike?

Ima mnogo detalja koji privlače mlade preduzetnike u zemljama regiona. Ipak, za svakoga od njih neki poseban faktor igra svoju ulogu. Dok neki više vole države koje imaju povoljne stanove za život, drugi biraju mesta koja su blizu. Kako god se odlučili, samu selidbu i prateće radnje obaviće profesionalci iz agencije Moja Selidba pa ne oklevajte da se oslonite na njih.
Devojka gleda kartu

Istražite zašto neke zemlje privlače mlade preduzetnike

Obratite pažnju na detalje

Mnogi mladi preduzetnici imaju tačnu viziju šta traže od mesta u kojem bi voleli da žive. Ipak, nije važno samo da imate dobro mesto za život, već i mnogo manjih detalja na koje mnogi ne obraćaju pažnju.

  • Standard je jedna od stavki kojima se vode mladi preduzetnici koji biraju mesto za život;
  • Pre nego što se bacite na pakovanje i folije za nameštaj raspitajte se kakvi su troškovi života u određenoj državi;
  • Veoma je važno da atmosfera u državi bude takva da je blagonaklona prema mladim preduzetnicima;
  • Iako ste se odlučili da se preselite u novu državu, blizina je faktor koji ne bi trebalo zanemariti prilikom izbora;
  • Način života i kultura neke su od svari koje privlače mlade preduzetnike i koji bi trebalo da budu od velikog značaja.

Cene života

Svakako da bi među prvim stavkama kada istražujete neku državu trebalo da bude kako se u toj državi zaista živi. Ne samo da će Vas zanimati plata, već i standard, odnosno, koliko šta košta i može li se od plate živeti. Teško je istražiti to na jednom mestu, jer na ovaj deo utiče više faktora. Ipak, krenite od prosečne plate u toj državi, a onda pogledajte cene nekretnina, iznajmljivanja stana i slično. Cene hrane obično su slične u regionu, ali je veoma važno uz koju platu ih upoređujete. Tek onda počnite da se pakujete za Beograd Zagreb kombi.

Život i kultura

Mnogi smatraju da je na život u jednoj državi najviše uticao novac, ali nije uvek tako. Kada se završi posao, pa i kada legne plata, potrebno je još nešto. Upravo „to nešto“ je ono što bi trebalo da pogledate kada se selite. Važno je da možete da odete u pozorište, bioskop, da država ulaže u kulturu, mlade. Pre internacionalne selidbe je takođe važno proveriti da li će Vam jezik predstavljati problem u ovom slučaju.

Atmosfera prema preduzetnicima

Neke države veoma su blagonaklone prema preduzetnicima i čine sve što mogu da naprave pogodno mesto za ulaganje i biznis. Takve države imaju niske poreze, a ulažu i u infrastrukturu. Posebno su zemlje regiona učinile mnogo za preduzetnike iz oblasti IT sektora i frilensere. Neke su smanjile poreze, druge pojeftinile internet i olakšale otvaranje preduzeća. Istražite šta Vama najviše odgovara.

Blizina

Čak i ako ste odlučili da se odselite u drugu državu, možda Vam je i dalje bitno da budete blizu svog doma. Ako ste već odlučili da živite u regionu, jasno je da će Vam biti potrebno da se preselite u državu u koju možete stići za nekoliko sati kolima. Srećom, region je razvio veoma moćnu mrežu puteva, što dodatno olakšava putovanje.

Mladić na aerodromu

Neke države su bliže pa je mladima lakše da se tamo presele

Države prema tipu posla koji obavljate

Ima mnogo toga što Vam može biti važno kada birate posao kojim se bavite i državu gde ćete raditi taj posao. Ipak, neke države istakle su se prema uslovima koje nude preduzetnicima u ovom pogledu.

Bosna i Hercegovina

Budući da se deli u tri entiteta, teško je reći koji deo BiH je najbolji za život, jer svaki ima svojih prednosti i mana. Svejedno, imaćete olakšan ulazak i život ovde jer je potrebno samo imati pasoš i ništa drugo. Život u srpskom delu BiH je svakako lakši za nas, a može se reći da Vam nije ni potrebno ništa od dokumenata. Ova zemlja je takođe olakšala dobijanje dozvola i smanjila porez za frilensere.

Rumunija

Možda ne deluje kao zemlja u koju biste se lako preselili, ali nemojte odmah odbaciti ovu mogućnost. Rumunija je jedna od država koja je dosta doprinela olakšanju života za mlade biznismene zbog čega se mnogi odlučuju za život ovde. Biće Vam važno da znate da su ne samo smanjili poreze, već i dosta uradili da pojednostave proceduru plaćanja i dobijanja dozvola. Konačno, u ovoj državi se mnogo radilo na smanjenju korupcije.

Bugarska

Teško da biste rekli da bi Bugarska mogla da bude država izbora za mlade preduzetnike, ali ona jeste jedna od onih koju bi trebalo razmotriti. Pre svega je važno da znate da je ovo mesto u kojem imate mnogo raznovrsnih mesta za ulaganje i pokretanje posla. Pored turizma, ona je dosta uložila u IT sektor. Sam život je jeftin i omogućava bogat život i jednostavan način pokretanja biznisa.

Makedonija

Poslednjih godina ova država napravila je veliki pomak ka pokretanju posla za nove preduzetnike. Jedna od velikih stvari koju je zemlja uradila je olakšavanje pokretanja biznisa, smanjenje poreza i veoma bitno, olakšice prilikom pokretanja prvog biznisa. Sa druge strane, ova država ima sve ono što je potrebno za povoljan život. Pored niskih cena nekretnina, ovde je lako pronaći i mesta za odmor i relaksaciju.

Neke države privlače mlade preduzetnike više od drugih

Poslednjih godina svedoci smo da neke države imaju mnogo više toga da ponude mladima nego druge. Istražite i Vi šta bi Vam se najviše dopalo kod njih i počnite da pakujete kofere.

Crna Gora

Ima mnogo razloga da se ove godine preselite u Crnu Goru, ali jedan od njih je svakako i povoljan način života. Ova država je pre svega veoma povoljna što se tiče života i posla, a mnogi je hvale i zbog dobrog pristupa biznisu. Isto tako, važno je reći da u ovoj državi možete pronaći veoma povoljan stan, a možete birati između kontinentalnog i primorskog dela. Cene nekretnina se razlikuju, ali birajte ono što Vama odgovara.

Mladić na planini

Svako ima svoje razloge zašto mu se neka država sviđa

Hrvatska

Ako po nečemu možemo istaći ovu državu za preduzetnike onda je to moderan život Evropske unije. Budući da je ova država deo EU već deceniju, jasno je da u njoj odavno vladaju pravila života iz ove zajednice. Ipak, nemojte da Vas ovaj način života uplaši. Ova zemlja možda ima nešto više cene nekretnina, ali svakako ima mnogo detalja koji privlače mlade preduzetnike.