Beogradske selidbe

Kako da se preselite u Beograd na studije?

Ako se spremate da se preselite u Beograd na studije ove jeseni, pripremite se za veliku promenu u životu. Ne samo da ćete morati da promenite mesto u kojem živite, već ćete potpuno promeniti i način života. U tom smislu je najvažnije da imate dobru agenciju koja organizuje selidbe Beograd, kako biste imali vremena da se pripremite za ovaj korak na pravi način.
Studenti

Nakon što se preselite u Beograd na studije upoznaćete mnogo novih prijatelja i kolega

Priprema je važna pre nego što se preselite u Beograd na studije

Mada ste do sada i sami shvatili da će ova selidba biti jedna od najvažnijih u životu, možda još uvek niste svesni šta sve treba uraditi. Pre svega se pripremite da ćete biti dugo odsutni od kuće, prijatelja i rodbine. Neke prijatelje ćete izgubiti, ali ćete pronaći druge. Sve ostalo će takođe biti drugačije, ali to gledajte kao pozitivnu promenu.

  • Odlazak na studije svakako je početak jedne nove faze života i potpuna promena načina života – tako i posmatrajte ovu promenu nakon što se preselite u Beograd na studije;
  • Odvajanje od kuće nikome nije lako, posebno ako ste do sada živeli sa roditeljima pa gledajte da u svemu imate što manje stresa – dobra agencija za selidbe pomoći će mnogo u tome;
  • Kako Vam se menja život, tako Vam se menjaju i obaveze – ne zaboravite da postajete student;
  • Iako će Vaši roditelji verovatno plaćati velikim delom Vaše studije, ne zaboravite da su i Vaše finansije u prvom planu – možda ćete morati da pronađete posao;
  • Život u domu ili stanu u Beogradu podrazumevaće i cimere – to može biti velika promena za Vas.

Odlučite se između studentskog doma i stana

Mada oba imaju prednosti i mane, neki studenti se bez pogovora odlučuju za jedno ili drugo i ne menjaju odluku. Neko više voli da bude u društvu, pa bira dom, dok drugi vole komfor zasebnog stana. Osim toga, cena igra veliku ulogu, pa o tome treba razmisliti i pre nego što spremite kutije za selidbu. U svakom slučaju, pripremite sve argumente za i protiv i napravite najbolju odluku.

Finansije

Kada govorimo o finansijama, najpre krenite od toga koliko će Vas život u Beogradu koštati. Studenti obično nemaju velike troškove, ali nije loše imati u vidu spisak stvari koje ćete morati da plaćate dok ste u Beogradu. Počev od stana, režijskih troškova, pa do samih troškova studija. Cena selidbe takođe nije zanemarljiva, mada dobra agencija ima veoma povoljne cene.

Istražite o Beogradu

Bez obzira da li ste u Beogradu bili više puta do sada ili imate rođake koje ste posećivali nekoliko puta godišnje, istražite ovaj grad ponovo. Imajte u vidu da ćete u Beogradu živeti po posebnom režimu, kao student, što sa sobom povlači posebne uslove života. Pogledajte gde su biblioteke, studentske službe, menze. Isto tako, istražite i noćni život, naročito ako volite izlaske. Konačno, ne zaboravite pozorišta i bioskope.

Pripremite se za drugačiji način života

Ako ste i imali dilemu da li da se preselite u Beograd na studije, sigurno je da ste o tome doneli odluku najviše zbog samog Beograda. On jeste veliki grad, veoma popularan među strancima i sigurno veoma zanimljiv. Ima mnogo razloga da ga istražite i kao turista ali i kao brucoš. U tom smislu ne ispuštajte iz vida vodič za brucoše u Beogradu i naučite koja su to kul mesta na koje treba otići.

Istražite dom ili stan

Ako ste se već odlučili za smeštaj u jednom od ova dva, nemojte dolaziti da živite u njemu na slepo. Zahvaljujući internetu i Google-u možete dosta toga naučiti o bilo kom mestu pre nego što ga zaista vidite. Ako ste se odlučili za studenski dom, pogledajte kada je izgrađen, koliko studenata prima. Potražite i forume i grupe na društvenim mrežama u kojima studenti koji žive u tom domu razmenjuju iskustva. Ukoliko ste iznajmili stan, istražite okolinu.

Studenti

Preseljenje zbog studija podrazumeva i potpuno nov način života

Pripremite se za pakovanje i stanovanje pre nego što se preselite u Beograd na studije

Ne samo da će ovo biti velika promena u životu, već će ovo biti i početak Vaše zrelosti. Mnogo toga ćete naučiti zahvaljujući samostalnom životu u ovom gradu. Pripremite se za mnoge izazove ali i korisne lekcije.

Pakujte samo najosnovnije

Možda imate potrebu da sada, kada odlazite od kuće, ponesete sve svoje uspomene sa sobom, ali odolite ovom iskušenju. Veoma je važno da na prvi odlazak ponesete samo najnužnije. Sigurno je da ćete imati prilike da se vraćate kući po potrebi i pronađete ono što Vam je potrebno i kasnije. Za sada ne stvarajte sebi dodatni stres pakovanjem.

Ponesite stvar za koju ste emotivno vezani

Svi mi volimo da imamo kraj sebe nešto što nas teši i podseća na kuću. To može biti i plišana lutka sa kojom smo odrasli ili omiljeno ćebe. Ne stidite se potrebe da tako nešto ponesete sa sobom i na studije. Taj predmet će Vas utešiti kada osetite želju za domom ali i pružiti osećaj samostalnosti i slobode.

Proverite sve pre ulaska u sobu

Bez obzira da li se selite u dom ili stan, neophodno je da vodite računa o mogućoj šteti na stvarima ili zidovima. Sve što vlasnik ili uprava doma otkrije u Vašoj sobi ići će na Vaš teret, bez obzira da li ste Vi napravili štetu. Zato najpre obiđite sobu i pogledajte da li u njoj sve funkcioniše. Potražite sve ogrebotine, kvarove i polomljene predmete. Po potrebi i slikajte.

Kada se preselite u Beograd na studije dobićete i nove sustanare

Ako niste sigurni kako ćete živeti u Beogradu, jedno može biti sigurno. Imaćete nove cimere sa kojima ćete deliti stan. Naučite kako da se ponašate prema njima i kako da se postavite kao pravi sobni kolega.

Cimeri

Sasvim je izvesno da ćete nakon preseljenja imati i cimere, pa se pripremite za to

Upoznajte se sa cimerima

Šta god da ste odabrali za svoj život u Beogradu, teško da ćete uspeti da živite potpuno sami. Skoro je sasvim sigurno da ćete imati cimere. To i nije tako loše, jer će oni biti ne samo Vaši novi prijatelji, već i deo porodice. Tako se i postavite prema njima, dajte sebi vremena da se upoznate i to na pravi način.

Naučite da budete cimer

Onoliko koliko je Vama važno da delite sobu sa pravim ljudima, toliko je važno i Vašim cimerima. Ako želite da Vaš život u Beogradu bude smiren i bez trzavica, najpre naučite da budete dobar cimer. Odmah nakon što se preselite u Beograd na studije, upoznajte svoje cimere. Budite komunikativni, ali naučite i da pravite kompromise. Ne zaboravite da je Vaš prostor sada podeljen na više delova i jedino dobrom saradnjom možete biti u dobrim odnosima.