Saveti i uputstva

Kako da preselite firmu a da je ne zatvorite?

Nije lako da preselite firmu a da je ne zatvorite ali mnoge firme se sele upravo na ovaj način bez velikih problema. Uz dobru organizaciju ali i kompaniju koja sarađuje sa Vama na pravi način, to ne mora biti veliki problem. Ne zaboravite da selidbe Beograd mogu biti veoma komplikovane, zbog prevoza, saobraćaja ali i raznih drugih detalja. Izaberite kompaniju sa iskustvom i opremom za ovaj proces.
Radni sto

Najpre napravite dobar plan pre nego što preselite firmu a da je ne zatvorite

Prevoz mora biti najbolji ako želite da preselite firmu a da je ne zatvorite

Jasno Vam je da se ova selidba mora organizovati brzo i efikasno, bez zastoja. Osim toga, morate voditi računa o bezbednosti i stvarima koje selite. Ne rizikujte i oslonite se na kompaniju koja ima dobra vozila ali i iskustvo u ovakvim selidbama.

  • Kod svake pa i najmanje promene firme morate prilagoditi dokumentaciju – o tome se dobro informišite pre nego što počnete da pakujete;
  • Ako želite da preselite firmu a da je ne zatvorite morate delovati brzo – dobar plan je od velike važnosti;
  • Transport mora biti organizovan profesionalno i bez zastoja – zato unajmite firmu koja organizuje selidbe poslovnog prostora jer ima najviše iskustva;
  • Firme koje prodaju robu moraju imati dobru zaštitu za stvari i organizaciju prilikom pakovanja;
  • Ne zaboravite na klijente i to i stare i nove – neophodno je da zadržite kontakt sa svima na pravi način.

Informišite se na vreme

Selidba firme u istom mestu ne bi trebalo da predstavlja veliki problem za rad, ali ipak ima mnogo zakonskih procedura koje morate ispoštovati. Iz tog razloga se preporučuje da se informišete o svemu što Vas čeka pre nego što krenete u ovu avanturu. Pre svega se raspitajte o dokumentaciji koju morate popuniti ako želite da se bezbedno preselite na drugu lokaciju. Što se tiče pakovanja i transporta, agencija za selidbe ima sve što Vam je potrebno.

Brz ali bezbedan transport

U ovoj situaciji ne smete prepustiti ništa slučaju. Svaka firma ima svoje specifičnosti, ali jedno je zajedničko svima. Morate imati dobar i siguran prevoz kako biste svoje pakete i stvari preneli na pravo mesto u kratkom vremenskom roku. Srećom, ima kompanija koje su iskusne i imaju sve što Vam je potrebno da se bezbedno preselite na novu adresu. Posebno je važno da kombi prevoz Beograd bude brz i efikasan, zbog saobraćajnih gužvi.

Obiđite novu lokaciju pre selidbe

Iako Vam se čini da je svako mesto dobro samo po sebi, neke sitnice mogu Vam ozbiljno zagorčati život. Iz tog razloga stručnjaci predlažu da najpre obiđete mesto na kojem ćete raditi, pre nego što agencija za selidbe počne posao. Obiđite i okolinu, pogledajte mesta gde možete ručati, parkove ali i parking i saobraćaj.

Parking

Firme obično obezbede svojim zaposlenima mesto za parkiranje, ali samo ako imaju uslova za to. Postoje delovi grada gde je nemoguće obezbediti i plaćeno mesto za parkiranje. Zato nemojte započinjati proces selidbe dok se ne uverite da Vaši zaposleni imaju adekvatan parking. Mnogima to može biti od velike važnosti, pogotovo ako putuju dugo na posao. Selidbe Novi Sad mogu iz tog razloga biti veoma stresne, pogotovo ako ne poznajete grad.

Organizujte pakovanje na pravi način

Iako možda mislite da je za pakovanje potrebno svega jedan dan ili nekoliko sati, nemojte se olako upuštati u to. Čak i kompanije koje imaju samo kancelarijski nameštaj da presele mogu naići na ozbiljne prepreke prilikom pakovanja.

Obazrivo pakujte

Dobro je da pre nego što započnete pakovanje, najpre napravite listu stvari i pripremite dobru zaštitu. Bez obzira šta pakujete i koliko je lomljivo ili kabasto, morate imati plan i sistem kako ćete sve organizovati. Jedna od stvari je da angažujete kamion za selidbe Beograd, koji će bezbedno prebaciti sve odjednom. Dobra agencija će Vam pomoći oko pripreme.

Kancelarija

Organizujte i radnike pre selidbe

Pakovanje i zaštita

Ako se bavite trgovinom, onda sigurno znate koliko je važno da spakujete stvari na pravi način i zaštitite. Ipak, to se odnosi i na kancelarijske firme, koje imaju dosta nameštaja ali i veoma vrednu arhivu. Zbog toga je neophodno da pripremite što više kvalitetnog materijala za pakovanje i to onog koji štiti predmete od oštećenja. Spremite sve unapred, kako ne biste gubili vreme na nabavku kada počnete sa pakovanjem.

Obratite pažnju na detalje

Ne zaboravite da je Vaša kompanija više od stvari i robe. U njoj su i radnici ali i razni drugi detalji na koje morate obratiti pažnju.

Dokumentacija

Ako selite firmu makar i dve zgrade dalje, morate promeniti njenu adresu na svim dokumentima i papirima, kao i u APR-u. Isto tako, važno je da pripremite sve što treba za inspekciju, jer za neke delatnosti najpre inspektor mora dati dozvolu za rad. Sve to možete saznati od svog knjigovođe, ali je važno da sa svim krenete što je moguće ranije.

Radnici

Iako je ovo selidba Vaše firme, to ne znači da treba da izostavite radnike iz ovog procesa. Šta više, oni mogu i moraju biti važan deo ovog procesa. Pre svega ih obavestite ranije o planovima za selidbu, jer će neki morati da promene načine dolaska na posao. Zatim podelite zaduženja, tako da svi podjednako učestvuju u pakovanju i selidbi. Sve to morate uraditi kako biste izbegli lošu radnu atmosferu. Važno je da zadužite radnike za njihove sektore, jer jedino tako možete biti sigurni da će sve biti sačuvano i na mestu.

Obavestite klijente

Svesni ste da je ova promena značajna i za Vaše klijente i kupce. Čak i ako se selite na blisku lokaciju, oni će biti najviše oštećeni ovom promenom. Možda ćete neke od njih zauvek izgubiti, ali isto tako neki Vam mogu ostati verni i na novoj lokaciji. Zato je važno da i sa njima sarađujete pre selidbe. Privucite ih popustima ili karticama lojalnosti, tako da znaju da vredi da pođu za Vama.

Radni sto

Moguće je preseliti firmu da je ne zatvorite ali uz dobru organizaciju

Privucite nove klijente

Kada dođete na novu lokaciju, imaćete poteškoća oko privlačenja novih klijenata a to će Vam biti potrebno. Ipak, nemojte zaboraviti da imate posla i sa novim uslovima rada, a možda ćete zapošljavati i nove radnike. U ovom trenutku Vam je potrebno da privučete nove klijente, što ćete postići popustima i sličnim aktivnostima. Ako želite da preselite firmu a da je ne zatvorite potrudite se da obezbedite njen kvalitetan rad i nakon selidbe.