Saveti i uputstva

Da li je deljenje skladišta s prijateljima dobra ideja?

Možda Vam deljenje skladišta s prijateljima   ne deluje baš kao dobra ideja, ali to može biti veoma pametna odluka. Isto tako, podeliti prostor sa nekim, pa makar i za skladištenje stvari, može biti i veliki test za Vaše prijateljstvo. Iako verujemo prijatelju i znamo da će dati sve od sebe da bude pošten, nekada se mogu dogoditi veoma ozbiljni problemi. Agencija Moja Selidba Vam nudi skladišta razne veličine i namene, a za ostalo, odlučite sami šta je bolje za Vas.Drugarice

Deljenje skladišta s prijateljima može biti veoma pametna ideja

Deljenje skladišta s prijateljima ima mnoge dobre strane

Nekada je dovoljno da imate dobar i veliki prostor i sve stvari stavite tamo. Ako želite da veliko skladište delite sa prijateljima, najbolje je da najpre dobro isplanirate strategiju. Ne brinite, ima mnogo razloga zbog kojih možemo reći da je ovo dobra ideja.

  • Cena najma skladišta uvek je dobar razlog da se skladište deli – obično je to razlog deljenja skladišta sa prijateljima;
  • Ovo je i praktična odluka, budući da će neophodno ponekad biti u skladištu, proveravati i održavati a jedan čovek to teško može postići – za zaštitu je dovoljna dobra pucketava folija;
  • Daleko je bolje i jednostavnije kada više ljudi povremeno obilazi skladište – i zbog bezbednosti ali i ukupnog utiska;
  • Kada se radi o održavanju, možda je dobro da imate pri ruci čoveka koji recimo može da popravi instalacije, dok Vi možete srediti male kvarove – zajedno možete održavati skladište bez problema;
  • Veličina skladišta igra veliku ulogu pa mnogi odlučuju da uzmu veći prostor i dele troškove sa nekim.

Održavanje

Nije dovoljno samo iznajmiti skladište i staviti stvari tamo. Imajte u vidu da će one stajati duže vreme u skladištu bez nadzora. Neophodno je povremeno obilaziti skladište, prebrisati prašinu, proveriti potencijalne kvarove ili probleme. Ako ste sigurni u sebe i znate da ćete kontrolisati sve, možete bez problema deliti prostor sa prijateljima. Ipak, nije dobro da u ovome budete sami. Nekada možda i nećete moći da stalno obilazite skladište Beograd, pa nije loše da imate prijatelja koji će to raditi umesto Vas.

Bezbednost

Mada je gužva uvek problematična kada je u pitanju skladište, deljenje može biti i korisno. Posebno se to odnosi na čuvanje bezbednosti u skladištu. U tom slučaju ne oklevajte i da kupite profesionalne kutije za selidbe. Ako delite skladište sa prijateljem koji je od poverenje, sve može biti mnogo lakše. Vaš prijatelj će povremeno proveravati stanje u skladištu, nekada Vi, pa je bezbednost daleko veća.

Cena

Jedan od razloga zbog kojih ćete se odlučiti da delite skladište sa prijateljima je svakako cena. Sigurno je da je skladište jeftinije ako ga plaćaju dve osobe. Ipak, to se odnosi na situacije kada zaista imate malo stvari da čuvate u njemu. U tom slučaju biste iznajmili skladište koje je preveliko i preskupo, pa je deljenje logična odluka.

Veliko skladište je bolje

Kada pogledamo logične razloge da iznajmite veliko skladište, jasno je da više prostora ima najveću ulogu. Imate mesta i za stvari koje niste planirali. Isto tako, dešava se da i kada planirate prostor, nekada bude manje nego što ste želeli. U tom slučaju je uvek bolje iznajmiti veće skladište, a deljenjem ćete ga plaćati jeftinije.

Zbog čega je deliti skladište loša ideja

Ima takođe i mnogo razloga zašto je deljenje skladišta loša ideja. Pre svega, sama činjenica da još neko može ući u skladište i kontrolisati Vaše stvari deluje zastrašujuće. Pa makar to bio i prijatelj.

Opasne materije

Veoma je važno da kada iznajmite skladište, u njemu ne držite opasne materije. Ipak, teško je kontrolisati šta rade Vaši prijatelji. Kada delite skladište sa nekim, ne možete u svakom trenutku znati šta se dešava. Iz tog razloga možda nije dobro da delite skladište sa osobom u koju niste sigurni. Takođe, dogovorite se sa prijateljima oko toga za koje namene ćete skladište koristiti.

Drugovi

Nemojte po svaku cenu deliti skladište sa prijateljima

Vredni predmeti

Deljenje skladišta sa prijateljima nikada nije dobro ako imate vredne predmete da skladištite. Čak i kada u potpunosti verujete prijatelju, nećete uvek imati kontrolu nad stvarima u skladištu. Možda će Vaš prijatelj nemarno ostaviti otvoreno skladište dok ode do auta da nešto proveri, ili dovesti u skladište osobu koja nije pouzdana. Zbog svih razloga je važno da u skladište ne stavljate predmete koji su veoma vredni.

Ako otkaže pre vremena

Lepo je dogovarati se sa prijateljima oko svega, ali ima situacija kada ni oni ne mogu u potpunosti kontrolisati sve. Može se dogoditi da jednostavno otkažu skladište iako ste se o svemu lepo dogovorili. Zbog tog razloga je veoma važno da se dobro dogovorite o ceni i plaćanju ili platite unapred. Nemojte dozvoliti da Vas prijatelj ostavi na cedilu sa kirijom.

Obratite pažnju na moguće probleme

Kada se radi o skladištenju predmeta, važno je dobro se pripremiti. Jedino tako možete izbeći moguće probleme i nesporazume. Postoji mnogo iskušenja prijateljstva, ne dozvolite da ovo bude jedno od njih.

Oštećenja predmeta

Pre nego što se upustite u ovu avanturu, najpre sa prijateljem dogovorite nekoliko veoma važnih detalja. Najvažnije je da se jasno kaže ko je odgovoran u slučaju kada se nešto u skladištu ošteti. Budući da nećete biti uvek zajedno tu, nemojte dozvoliti da jednostavno primetite oštećenje a ne znate ko je kriv. Sličan dogovor morate imati oko zajedničkih troškova, struje, zaštite i slično.

Definišite vreme i trajanje

Iako se odlučili da koristite skladište zajedno, nije sigurno da ćete zaista imati potrebu za njim u isto vreme. Moguće je da ćete morati da u toku korišćenja skladišta ponovo donesete odluku o najmu. Vašem prijatelju se možda neće svideti uslovi ili će jednostavno prestati potreba za skladištem. Iz tog razloga je neophodno da unapred definišete makar okvirno koliko biste skladište koristili i vodite se prema tome.

Drugarice

Ukoliko ipak sa prijateljima delite sladište, budite veoma obazrivi

Plaćanje (i dužina plaćanja)

Jasno je da deljenje skladišta sa prijateljima podrazumeva i deljenje troškova na ravne časti. Ipak, znate i sami da to nije uvek moguće. Ukoliko neko od Vas koristi samo mali prostor u skladištu, neće želeti da plaća jednako kao i ostali. Sličan problem može se javiti i sa dužinom najma. Iz tog razloga je važno da se dobro dogovorite oko dužine najma, ma šta se dogodilo. Ukoliko neko iseli stvari iz skladišta, mora plaćati makar deo najma do kraja dogovora. Nemojte dozvoliti da Vas ovaj problem zauvek posvađa.