Međunarodne selidbe

Šta sve utiče na troškove međunarodne selidbe?

Mnogo toga utiče na troškove međunarodne selidbe ali jedna od najvećih stavki je svakako prevoz. Dok je sve ostalo moguće organizovati lako i brzo, prevoz može biti mnogo skuplji i zahtevan. Zbog toga agencija Moja Selidba najpre napravi plan selidbe i puta a onda napravi cenovnik za Vaš poseban slučaj. Tako možete biti sigurni da će putovanje koštati najmanje moguće, ali u skladu sa okolnostima.Parking kamiona

Način na koji ćete organizovati prevoz stvari utiče na troškove međunarodne selidbe

Priprema za put utiče na troškove međunarodne selidbe

Kada je u pitanju selidba u inostranstvo, svaki detalj je važan. Ono na šta inače ne bismo obratili pažnju, ovde može biti od velike važnosti. Posebno je važno sve dobro pripremiti pre nego što počne pakovanje. Na taj način bićemo sigurniji kada selidba počne.

  • Dokumenta potrebna za selidbu može da utiče na troškove međunarodne selidbe – naročito ako ima specifičnih zahteva;
  • Put je obično komplikovan i traje dugo, a tu je i cena prevoza na koju ne možete da utičete jer selidbe kamionom mogu biti veoma skupe;
  • Sama organizacija puta zahteva posebnu pripremu ali i radnike koji su stručni za tu vrstu putovanja a to morate dodatno platiti;
  • Za mnoge je pakovanje dosadan i dug proces – u ovom slučaju ono mora biti posebno profesionalno organizovano;
  • Vreme potrebno za put može biti kraće ali i mnogo duže – spremite se i da morate platiti više.

Dokumentacija

Ukoliko se niste selili u inostranstvo do sada, onda ni sami niste svesni procesa koji Vas čeka. Pre svega je neophodno pripremiti odgovarajuću dokumentaciju, jer bez nje nemate mogućnost da počnete život u inostranstvu. Isto tako, važno je da pripremite sve dozvole i odobrenja za uređaje ili posebno vrednu robu koju biste poneli sa sobom. Nemojte da ovaj posao bude samo Vaša briga, jer je previše zahtevan a svaka greška može skupo da Vas košta. Selidbe u inostranstvo treba da organizuje agencija sa iskustvom i znanjem.

Dozvole i dokumenta

Posebno je važno da kada nosite električne uređaje, belu tehniku ili kompjutere imate specijalne dozvole, garancije i račune koji Vas pravdaju kao vlasnika. Ovo obično nije toliko važno kod selidbi u susedne zemlje, ali kod selidbe Hrvatska može biti presudno, jer se radi o zemlji Evropske unije. Nemojte dozvoliti da Vas ova mala neprijatnost spreči da otputujete gde želite.

Putovanje značajno utiče na cenu selidbe

Čak i kada se radi o putovanju u našoj državi, kilometraža utiče na to koliko će put koštati. Ipak, međunarodne selidbe podrazumevaju ne samo više kilometara, već i čekanje na granicama, a ponekad i presedanje. Sve to utiče na konačnu cenu.

Destinacija

Jasno je da će svaka firma odrediti cenu selidbe prema kilometraži. U tom slučaju cena je jasna, jer svaka firma određuje cenu prema pređenom kilometru. Ipak, u nekim specifičnim slučajevima, kompanija može naplatiti i jeftinije svoje usluge ako se radi o susednoj državi. Zato selidbe Crna Gora može biti jeftinija od neke druge, jer se selite u blisku državu.

Vreme potrebno za selidbu

Ako se spremate za selidbu u skorije vreme, savet agencije je uvek da krenete što je pre moguće. razlog je veoma jednostavan, jedino tako možete uštedeti novac na putovanje. Osim toga, agencija će proceniti koliko joj je vremena potrebno za organizaciju i sam put, pa će Vam u skladu sa tim odrediti i cenu. Neke stvari možete i sami organizovati, poput selidbe kamionom, što je opet u Vašu korist.

Vrsta prevoza

Kada se radi o prevozu, svaka agencija koristi što je više moguće povlastica kako bi učinila prevoz jeftinijim. Nekada je jeftinije putovati kamionom, dok je za neke druge vrste selidbi lakše organizovati kombi. Ipak, prepustite ovaj izbor agenciji, jer jedino oni znaju šta je potrebno za njihov put. I ne brinite ako imate odlaganja i problema, jer agencija će sve rešiti na najbolji način.

Pasoš

Imajte u vidu da je priprema dokumentacije komplikovana i duga

Presedanje

Ukoliko se selite u udaljenu zemlju, onda ćete praviti i više pauza ali i moguća presedanja. U tom slučaju će prevoz biti i nešto skuplji, pa je sama selidba skuplja. Ipak, nekada agencija uklopi ovu cenu u ostale troškove, pa napravi cenovnik tako da odgovara i Vama i njima. Cilj je da sama selidba traje što je moguće kraće, jer jedino tako možete uštedeti novac.

Čekanje na granici

Teško je predvideti koliko ćete vremena provesti na granici, a to ne može ni najiskusnija agencija. Ipak, moguće je predvideti moguće probleme i odlaganja, koji utiču na cenu. Zbog toga agencije unapred znaju koliko će možda selidba koštati samo na osnovu države u koju se selite. U tom slučaju je najbolje da se oslonite na njih i ministarstvo unutrašnjih poslova koji imaju najviše znanja o tome.

Postoje i specifični zahtevi koji utiču na cenu

I pored osnovnih razloga zbog kojeg je cena selidbe takva, postoje i razni razlozi koji dodatno povećavaju cenu selidbe. Ako želite da ona bude manja, vodite računa o specifičnim zahtevima Vaše selidbe.

Specijalni predmeti

Na troškove međunarodne selidbe utiče mnogo toga, a najviše vrsta robe koju selite. Lako je spakovati velike ormare i kauče u kamion, ali šta ako imate specijalne i osetljive predmete za transport? U tom slučaju agencija će Vam pomoći da se spakujete ali i učiniti čitav proces koliko je moguće jeftinijim. Ipak, računajte da će sve koštati za nijansu skuplje nego što ste očekivali.

Broj radnika

Dok je za jednu prosečnu selidbu potreban prosečan broj radnika, ima situacija kada agencije moraju da angažuju više nego što je to uobičajeno. U tom slučaju će i selidba koštati više. Ipak, agencije uvek prave balans između broja radnika i broja sati uloženih u selidbu. Svaka agencija će proračunati šta im se više isplati i u skladu sa tim proceniti šta je bolje.

Kontejneri za robu

Pronađite najeftiniji način transporta robe za inostranstvo

Pakovanje i zaštita

Konačno, samo pakovanje može biti jedna od prosečnih stavki na Vašem računu, ali može biti i mnogo skuplja. Važno je da imate dobar odnos sa agencijom i poverenje u njim. Svakako da skuplje pakovanje utiče na troškove međunarodne selidbe, ali to ne mora biti previše skupo. Važno je da se spremite za selidbu na pravi način, a cena dolazi na kraju.