Međunarodne selidbe

Šta sve možete spakovati u kombi iz Beograda za Zagreb?

Postoje predmeti koje možete bez problema spakovati u kombi iz Beograda za Zagreb ali postoje i oni za koje je bolje da ih ostavite kod kuće. Dok su neki od tih predmeta uglavnom veoma dobri za upotrebu, drugi su teški jer zahtevaju posebnu pripremu. Svakako nećete pogrešiti ako angažujete kompaniju Moja Selidba koja će bez problema organizovati transport gde god želite.
Police sa sitnicama

Postoji mnogo stvari koje možete spakovati u kombi iz Beograda za Zagreb

Šta možete spakovati u kombi iz Beograda za Zagreb?

Postoji mnogo predmeta koje možete spakovati i transportovati za Zagreb a da ne gubite vreme ni novac. Prava kompanija će Vam preporučiti najbolje načine da se organizujete i spremite ove predmete za put.

  • Lomljive stvari obično predstavljaju veliki problem prilikom selidbe i veoma je teško spakovati za transport;
  • Ne možete spakovati u kombi iz Beograda za Zagreb baš sve što Vam padne na pamet – obično to podrazumeva i carinu i posebnu dokumentaciju;
  • Kombi je malo vozilo zbog čega je teško poneti sve što imate, a posebno je teško spakovati kabaste i teške predmete;
  • Kada su u pitanju kabasti predmeti za Beograd Zagreb kombi od velike je važnosti rastavljanje predmeta;
  • Postoje predmeti koje jednostavno i ne treba nositi sa sobom jer je potpuno besmisleno i bolje je kupiti nove nakon selidbe.

Male police

Mada je teško spakovati ormar ili regal u kombi, moguće je spakovati manje komade nameštaja poput polica za knjige. Isto tako, možete spakovati i police od po dva ili tri nivoa, koje ne zauzimaju mnogo mesta. Važno je da ih rastavite da ne zauzimaju mnogo mesta i zaštitite. Preporuka je da nabavite materijal za pakovanje ranije, kako ne biste previše vremena gubili na to kasnije. Nemojte se truditi da policu spakujete po svaku cenu, ali isto tako možete probati više mogućnosti i položaja dok joj ne nađete pravi položaj.

Garderoba

Sigurno jedna od stvari koju svako želi da ponese sa sobom prilikom međunarodne selidbe, a zauzima manje prostora je garderoba. Kada kažemo manje prostora, mislimo na ono što Vam je neophodno, odnosno, što možete izabrati da ponesete. Ostale stvari je najbolje da ostavite, jer nisu sve stare majice i jakne za ponovnu upotrebu. Dobra vest je da ih možete spakovati u kombi, jer ne zauzimaju mnogo prostora.

Knjige i ukrase

Mada predstavljaju na prvi pogled nevažne stvari koje možete ostaviti za sobom kada se selite, nikada nije na odmet da ponesete ukrase sa sobom. Pogotovo ako postoji mogućnost da ih bezbedno spakujete. Neophodno je da pripremite velike kutije, zaštitu koju ćete staviti između stvari i dobre i jake lepljive trake. Koristite papir bez boje i štampe, kako ne biste ofarbali predmete. Takođe, pakujte sve pažljivo, jer se u putu mogu oštetiti.

Igračke

Sigurno je da imate velike kutije igračaka sa kojima ne znate šta ćete, pa ste možda i razmišljali o tome da ih ostavite. Ipak, nema razloga da ostavljate igračke i tako traumirate dete. Ako mislite da igračaka ima previše i da je Vašem detetu dovoljno manje, slobodno ostavite ono što je višak. Možete ga donirati vrtiću ili dečjim igraonicama. Ipak, nemojte zaboraviti da igračke odvajate kada dete nije u blizini. Igračke morate zaštititi kao i sve ostale predmete od lomljenja.

Igračke

Dečje igračke možete spakovati u kutije i poslati za Zagreb

Obuća

Obuća inače zauzima mnogo mesta, pa mnogi odlučuju da je ostave kada se sele. Međutim, ona je i veoma skupa, a i nije lako odmah kupiti sve što Vam treba nakon selidbe. Iz tog razloga je možda bolje da spakujete i to i ponesete sa sobom. Mada zauzima mnogo prostora i teška je, može se sasvim lepo spakovati u kombi iz Beograda za Zagreb. Stavite u obuću zgužvane novine i pakujte u kutije tako da budu potpuno zaštićene od spoljašnjih oštećenja.

Postoje predmeti koje ne možete da ponesete kombijem

Ma koliko se trudili, neke predmete nećete moći da ponesete kada se selite. Dok je za neke potrebno imati posebnu dokumentaciju, drugi su jednostavno preteški za ovaj vid transporta.

Izbegavajte lomljive predmete

U svakom domu postoje predmeti koji se lako mogu slomiti i oštetiti. Obično su to lampe, predmeti od stakla i razni ukrasi. Iako je moguće i njih spakovati i zaštititi, veoma je teško u svakom trenutku biti siguran u njihovu bezbednost. Još je gore što njihovo lomljenje može oštetiti druge predmete u kombiju ili čak povrediti nekoga. Zbog toga je možda bolje da ih ne nosite kada se selite.

Mali kućni aparati

Iako biste svakako poneli sa sobom omiljeni aparat za kafu ili toster, nekada je možda bolje da ih ne nosite. Tačno je da kupovina na novom mestu iziskuje trošak, ali obično je to bolje. Ne samo da su ovi predmeti lomljivi, nego ćete za neke od njih morati da pripremite posebnu dokumentaciju, posebno ako su noviji. Za neke kompanije oni predstavljaju najteži deo posla kod selidbe, pa je možda dobro da jednostavno izbegnete taj teret.

Rastavljeni ormari

Iako Vam se čini da ormar možete da rastavite i tako ih lako spakujete i ponesete, nije uvek lako poneti ih sa sobom. Nekada je neophodno da imate dobar plan i ideju kako da spakujete ove predmete. Isto tako, čak i kada su rastavljeni oni zauzimaju mnogo prostora, a mogu i nešto da oštete. Ipak je najbolje ove predmete poneti u kamionu ili ih ne nositi uopšte.

Obratite pažnju na upozorenja

Ne zaboravite da za mnoge stvari nemate dovoljno iskustva, pa se uvek oslonite na agenciju. Profesionalci će Vam svakako reći koji je najbolji način da spremite Vaše stvari i spakujete za selidbu.

Carina

Bez obzira koje predmete nosite sa sobom, ne zaboravite da ćete morati da pređete granicu. Obično na carini Vam mogu tražiti garanciju i račun za električne uređaje, ali ne samo to. Moguće je da detaljno pretresu kombi, a možda i zatraže vlasništvo nad nekim skupocenim predmetima. O svemu ovome morate se informisati na vreme, pre nego što uopšte odlučite da nosite ove predmete. Jedino tako možete se spremiti za ovaj put i izbeći moguće neprijatnosti.

Sobne biljke

Zbog carinskog zakona većinu biljki ne možete preneti preko granice

Biljke

Većinu biljaka nećete moći da nosite sa sobom kada se selite, jer je zabranjeno prenositi biljke preko granice. Većina država traži posebnu dozvolu za prenošenje biljaka, dok neke ne dozvoljavaju prenos zbog zemlje, jer može da sadrži parazite. Na žalost, to znači da nećete moći da ponesete sa sobom omiljenu biljku kada se selite. Sa druge strane, ako već omiljenu biljku ne možete spakovati u kombi iz Beograda za Zagreb, možete kupiti novu tamo.