Međunarodne selidbe

Selidba u inostranstvo sa decom

Doneli ste krupnu životnu odluku i rešili da sa svojom decom uradite selidbu iz Beograda ili nekog drugog domaćeg grada u Evropu? Selidba u inostranstvo sa decom veoma je zahtevan i stresan postupak. Tu će od velike važnosti biti Vaše strpljenje, ali i dobra organizacija. Ne samo da morate spakovati mnogo stvari, pripremiti zaista zahtevnu dokumentaciju. Imaćete pored toga i veliki problem sa emocijama Vašeg deteta i problemima sa odvajanjem od omiljenih prijatelja i mesta. Agencija za selidbe sa iskustvom svakako će Vam pomoći u svom domenu koliko može, pa ne oklevajte da je angažujete.
Deca se igraju

Selidba u inostranstvo sa decom teška je najviše zbog emocija sa kojima se deca suočavaju

Priprema koju selidba u inostranstvom sa decom zahteva

Kao i kod svake selidbe, priprema i plan za selidbu je od velike važnosti. Ne zanemarujte ovaj proces i dajte sebi vremena da se pripremite. Najpre razgovarajte sa decom i uputite ih u ono što ih čeka.

  • Najpre je neophodno da znate da selidba u inostranstvo sa decom podrazumeva potpunu promenu dokumenata – za to je potrebno vreme i lutanje po raznim službama;
  • Mislite da imate mnogo stvari da spakujete ali niste ni svesni da ćete sa dečjom sobom voditi pravi mali rat – tu se ništa ne ostavlja i sve mora da se spakuje pa je možda potrebno angažovati i selidbe specijalnih predmeta;
  • Sve ovo oko selidbe biće još jedna velika gužva u kući a to deca, a ni Vi, ne vole;
  • Kada se spremate za ovaj put veoma je važno kako i kada ćete deci saopštiti to – najbolji način je što ranije i bez nervoze;
  • Ništa od ovoga još nije završeno dok se ne završi period adaptacije nakon selidbe – ne zaboravite da je Vašem detetu potrebno i da se privikne na nov način života.

Pripremite ih ranije

Mada je svakome od nas potrebno da se pripremimo za ovako veliku promenu u životu, kod dece je to još važnije. Morate imati dovoljno vremena i strpljenja da ih pripremite za sve što ih čeka. To podrazumeva i razgovor sa njima, ali i opis onoga što ih čeka. Budući da međunarodne selidbe zahtevaju posebnu pripremu, krenite ranije sa ovim korakom.

Imajte strpljenja

Znajući da selidba može biti razorno iskustvo za decu, nemojte gubiti živce u razgovoru sa njima. Zapamtite da sve ono što je za Vas stresno, njima je još teže. Deca ne vole promene, posebno ako ne znaju kako izgledaju. Nemojte ih puštati da očajavaju, ali ne požurujte stvari. I pripremite se i za promene raspoloženja, odbijanje da se presele, pa i suze.

Pripremite dokumenta

Selidba u inostranstvo je posebno komplikovan događaj, sa decom još i komplikovaniji. Ne zaboravite da deca moraju proći istu proceduru kao i Vi, ali će za njih biti još teže. Oni moraju da pronađu dobru školu, da se naviknu na društvo. Zato im pripremite dokumenta što je moguće ranije i raspitajte se na vreme šta je sve potrebno za njihovu selidbu.

Pronađite dobre škole

Ovo je jedan od najvažnijih koraka kada se preselite u inostranstvo. Nije čak ni važno kakva je škola, već da bude najpraktičnija za prvi period nakon selidbe. Pronađite škole koje su pogodne za decu iz inostranstva, kako bi se najbolje adaptirali. I ne zaboravite da su sada oni najvažniji.

Deca se grle

U ovom trenutku porodica mora biti složna i zajedno

Pakovanje kao poseban zadatak

Gde god da se selite, ne zaboravite da pakovanje za ovaj put nije isto kao svako drugo. Neophodno je spakovati sve što dete ima, jer se oni teško odriču svojih stvari. Ako niste u mogućnosti sve da ponesete, unajmite skladište pa kasnije odlučite šta ćete poneti sa sobom.

Počnite sa pakovanjem što pre

Iako je ovo pravilo za svakoga ko se priprema za selidbu, nekada ljudi lako zaborave na to. Selidba će trajati duže nego što ste zamislili, a sigurno je da ćete morati da pravite i pauze, jer se pakujete sa decom. Jedino što možete da uradite da uštedite sebi vreme je da unajmite kvalitetan kombi prevoz nameštaja. Sve ostalo će biti stresno. Ovakvi procesi za decu su obično veoma stresni i komplikovani i oni ne vole da se pripremaju za njih. Zato dajte sebi vremena i pakujte se što je moguće duže i ne oklevajte da napravite pauzu.

Napravite plan

Svaki posao počinje dobrim planiranjem, pa to važi i za selidbu. Na taj način napravićete mnogo bolju organizaciju i imaćete vremena da se odmorite. Isto tako, dobar plan sprečiće Vas da pravite greške i zastoje. Dobro je da uz jedan glavni plan napravite i manje planove, po stavkama, kako i šta treba uraditi. Tako nećete lutati između besposleni i gubiti vreme.

Držite se rutine

Jedan od razloga zašto deca ne vole promene je zato što vole svoju rutinu. Jednom kada naviknu na ono što im prija, ne vole eksperimentisanja. Zato je neophodno da i u ovim danima radite sve što je moguće rutinski, prema onome kako su se ponašali i ranije. To znači da jedete u isto vreme, šetate ako imate tu naviku. Tako ćete deci dati do znanja da ova promena nije toliko velika, makar za sada.

Dajte i sebi vremena za odmor

Sve ovo što Vas čeka veoma je stresno i zahtevno. Skoro pa je nemoguće proći kroz to bez nervoze. Zato je neophodno da i Vi odmorite kada god je to moguće. Dajte sebi vremena za odmor, ili čak i šetnju. Odvojte dan kada ćete biti samo sa porodicom i tada zaboravite na sve obaveze. Tako ćete napuniti baterije a Vaša porodica neće trpeti Vašu nervozu.

Ovaj tip selidbe krije veliki emotivni pritisak

Teško je Vama, ali još teže Vašoj deci. Ne dozvolite da ovaj pritisak pokvari odnose u porodici ili dovede do još teže komplikacije. Razgovarajte sa decom, objasnite šta Vas na ovom putu čeka. Biće lakše i Vama i njima.

Dete sa loptom

Pripremite se za dug period adaptacije nakon selidbe

Razgovarajte sa njima

Teško je ostati hladan i pribran kada ste i sami nervozni i napeti zbog svega što Vam se događa. Nekada je neophodno imati strpljenja za razgovor sa detetom, čak i kada Vas težak posao čeka. U tom slučaju najbolje je da sačuvate strpljenje i u prvi plan stavite sreću Vaše dece. To je svakako neprocenjivo. Imajte razumevanja za probleme koje dete ima, saslušajte ga, po potrebi i prekinite sa pakovanjem i idite negde u šetnju.

Adaptacija će trajati duže

Možda i niste svesni toga u ovom trenutku, ali ovo je samo početak procesa koji će Vam predstavljati veliki stres. Nakon što se preselite, Vašem detetu će doći do svesti da se više ne vraćate nazad. Tek tada počinje prava tuga i stres i za Vas i dete. Odvojte vreme za ovaj period, pripremite dete i za tu adaptaciju. Ne zaboravite da će i njemu biti važno da ima Vas kraj sebe. Jedino tako selidba u inostranstvo sa detetom neće biti tako stresna i komplikovana.