Saveti za pakovanje

Kako da zaštitite staklo i porculan pri selidbi?

Selidba je dovoljno stresna i ako ne morate da dodatno zaštitite staklo i porculan pri selidbi. Zbog toga je važno da najpre obratite pažnju na te osetljive delove i one koji se mogu polomiti. Veoma je teško u ovome uspeti ako niste profesionalac, pa se oslonite na agenciju sa iskustvom kao što je Moja Selidba.
Čaša sa nožicom

Veoma je važno da dobro zaštitite staklo i porculan pri selidbi

Priprema za selidbu je veoma važna

Ukoliko se dobro pripremite za selidbu, sprečićete moguće greške tokom samog puta. Takođe, moguće je da na ovaj način napravite plan i za eventualne promene i iznenađenja tokom selidbe.

  • Jasno je da je najveći problem sa ovim predmetima što su veoma osetljivi i lomljivi pa je teško voditi računa o tome da budu zaštićeni;
  • Ukoliko dođe do lomljenja moguće je da dođe do povreda, što tokom selidbe nikako nije dobro;
  • Koristite specijalne folije za nameštaj koje su i napravljene kako bi zaštitile stvari od ogrebotina i oštećenja;
  • Možda i uspete da zaštitite staklo i porculan pri selidbi, ali će Vas to mnogo koštati ako ne uradite na pravi način;
  • Najopasnije mesto na kojem se ovi predmeti mogu oštetiti je prevoz, pa birajte najbolji i najprofesionalniji.

Angažujte agenciju

Ako želite da organizujete selidbu tako da tokom cele selidbe budete sigurni u Vaše stvari i bezbednost, onda je angažovanje agencije veoma važno. Takođe, imajte u vidu da alat i opremu imaju samo profesionalci. Za kombi prevoz Nemačka svakako je najbolje rešenje da angažujete agenciju koja ima pouzdan i bezbedan prevoz. Sigurno je da će cena selidbe na ovaj način biti daleko niža nego što ste očekivali, jer nećete gubiti novac na nebitne detalje.

Različite vrste kutija

Stvari od stakla i kristala nisu uvek velike. Šta više, ima mnogo malih predmeta i ukrasa koji su lomljivi i koje morate posebno zaštititi. Ne smete takve predmete pakovati u velike kutije, jer će se oštetiti i možda i izgubiti. Daleko je bolje da uzmete male kartonske kutije i stavite u njih i predmet i neku zaštitu oko njega. Sve ovo neophodno je obezbediti pre nego što počne pakovanje, kako Vam traženje odgovarajuće kutije ne bi oduzelo mnogo vremena.

Peškiri i ćebad

Ako pogledate kako se pravi staklo, jasno Vam je zašto je tako osetljivo. Iako je sigurno da je najbolja zaštita za staklo ona koju prave fabrike kao pakovanja za transport, možete i sami dosta improvizovati. Ako se već spremate za selidbu, imate toliko peškira, krpa i ćebadi koje i inače negde morate spakovati. Najbolji način je da ih spakujete između čaša i tanjira, odnosno, na ivicama kutija kako biste ih zaštitili od lomljenja i ogrebotina. Takođe, najdeblji sloj stavite na pod i tako zaštitite od lomljenja tokom transporta.

Zaštitite staklo i porculan pri selidbi tokom pakovanja

Jasno je da imate dovoljno posla tokom selidbe, ali je pakovanje sigurno najvažniji. Posebno je važno da u ovom slučaju zaštitite stvari od lomljenja i oštećenja na pravi način.

Odeća

Isto kao što ste upotrebili ćebad i peškire, tako možete upotrebiti i odeću u iste svrhe. U ovom slučaju možete upotrebiti čarape, majice i slične komade odeće, jer su manji. Čarape su veoma pogodne za zaštitu čaša od oštećenja koje se može javiti kada se taru jedno o drugo. Jasno je da u ovom slučaju ne smete koristiti ništa što ima patent zatvarač ili dugmad. Takođe, izbegavajte tvrde tkanine slične plastici.

Papir

Ako ste iskoristili svu odeću koju ste imali, ili samo selite staklene predmete, onda se morate okrenuti nekim drugim materijalima. U ovom slučaju to može biti papir. Dovoljno je dobar da zaštititi staklene i porculanske predmete od ogrebotina, a ne zauzima mnogo prostora. Ipak, ne smete koristiti novinski papir, jer ostavlja mrlje od olova. Najbolje je upotrebiti pak papir koji možete kupiti u svakoj knjižari i koristi se upravo u ove svrhe.

Razdvojte predmete unutra

Najveći problem koji se može javiti tokom transporta nije lomljenje, već ogrebotine koje nastaju kada se stakleni i porculanski predmeti taru jedan o drugi. Najlakši način da to sprečite je da ih uglavite papirom ili tkaninom. Ovoga puta možete koristiti novine, jer one ne mogu ostaviti fleke u ovakvim situacijama. Ako možete, kupite specijalan stiropor u obliku kikirikija ili nešto krupniji. On i služi u ovakvu svrhu i sigurno neće ništa dodatno oštetiti.

Kutije dobro ojačajte

Kada ste spakovali sve u kutije, morate ih dobro ojačati. Najpre dobro zalepite dno, trakom i to više puta u više različitih pravaca. Možete i dodati još jedan karton na dnu i dodatno ga ulepiti trakom. Onda zalepite trakom i bočne strane, ivice i onda zatvorite. Sve ovo neophodno je kako se kutija ne bi otvorila tokom transporta, ali i kako biste skrenuli pažnju radnicima da je u njoj staklena roba.

Keramičke posude

Keramika je i osetljiva ali i laka za pakovanje

Obeležite kutije

Nije dovoljno samo dodatno ojačati kutije, već ih morate i dobro obeležiti. Vaši radnici moraju znati da je u kutiji veoma lomljiva roba. Ne samo da će biti pažljiviji tokom transporta, već će i kutiju staviti na bolje mesto u kamionu, vodeći računa da ništa ne stave odozgo. Konačno, ovo može i Vama pomoći kada otvarate kutije nakon selidbe, jer ćete tačno znati šta je unutra. Obeležavanje je jednostavno, ispišite velikim slovima da su u kutiji lomljive stvari i koja strana mora biti gornja.

Poslušajte savete stručnjaka

Oni koji se ovim poslom bave godinama znaju šta je sve moguće da se desi sa Vašim stvarima. Zato poslušajte njihove savete kako da najbolje spakujete stvari za selidbu tako ih zaštitite.

Posebno mesto u prevozu

Sada kada ste dobro zaštitili stvari u kutijama, red je da i same kutije zaštitite u prevozu. U ovom slučaju važno je da imate dobro mesto za kutiju, ali i da vodite računa da druge stvari ne budu previše opasne. Stručnjaci savetuju da ove kutije stavljate u ugao, tako da sa dve strane budu zaštićene stranicama, a ostale dve „zatvorite“ kutijama sa odećom. Naravno, ništa ne sme biti stavljeno na ovu kutiju, a takođe vodite računa da ništa ne može da padne na nju tokom transporta.

Čaše

Upotrebite postojeće stvari da zaštitite sve što imate

Raspakujte među prvima

Možda Vam ovo i ne pada baš odmah na pamet i sigurno je da želite da raspakujete prvo one druge stvari, ali ne bi trebalo ostavljati ove predmete predugo u kutijama. Pored toga što morate dobro da zaštitite staklo i porculan pri selidbi, morate ih štititi i nakon toga. Jasno je i da bi trebalo da odmah proverite stanje ovih predmeta kako biste eventualno sanirali štetu.