Međunarodne selidbe

Selidba iz inostranstva u Srbiju – šta treba znati

Selidba iz inostranstva u Srbiju ne razlikuju se mnogo od preseljenja na bilo koju relaciju. Ipak, postoje neke specifičnosti na koje morate biti spremni ako želite da dođete da živite u Srbiji. Sigurno je da imate mnogo pitanja. Neka od njih odnose se na pripreme za selidbu i korake koje morate preduzeti kako bi ovaj proces bio završen uspešno i na vreme. Kod organizovanja međunarodne selidbe morate, takođe, obratiti pažnju i na dokumenta koja su vam potrebna.

Mnogi od nas selidbu smatraju veoma teškom i komplikovanom. U tome su zapravo u pravu, jer je skoro nemoguće obratiti pažnju na svaki detalj, pogotovo ako Vam je ovo prva selidba. Ipak, postoje načini da preseljenje u drugu državu ne bude tako teško. Najpre je neophodno angažovati profesionalnu kompaniju koja će odraditi veći deo posla.
Pejzaž

Selidba iz inostranstva u Srbiju započinje dobrom pripremom

Selidba iz inostranstva u Srbiju počinje dobrom pripremom

Sigurno je da i sami znate da je nemoguće organizovati ovako težak i komplikovan posao bez dobre pripreme bez obzira da li se selite u Beograd ili neki drugi grad iz inostranstva. Za mnoge od nas, to podrazumeva precizno planiranje čitavog procesa i sastavljanje liste zadataka tako da lakše pratimo napredak. Sa druge strane, neophodno je istražiti zemlju u koju dolazite. Srbija nudi mnogo lepih mesta na koja možete otići, kao i povoljne cene nekretnina u nekim delovima zemlje tako da možete lako kupiti svoj stan ili kuću.

  • Pakovanje će vam biti jedan od najtežih zadataka prilikom selidbe iz inostranstva u Srbiju – odvojite vreme za taj proces koliko god je potrebno;
  • Istražite zemlju u koju dolazite na sve moguće načine – vodite računa da morate razumeti i kulturu i običaje naroda države u kojoj ćete živeti;
  • Vaš novi dom najvažnija je stavka prilikom preseljenja u Srbiju – istražite tržište nekretnina i vodite računa o odnosu cena i lokacija;
  • Neophodno je pripremiti transport stvari prilikom selidbe – uzmite u obzir da je kombi prevoz najbezbedniji i najlakši način za transport stvari i putnika;
  • Mnogima je adaptacija na novu zemlju veoma teška – čak i ako mislite da Vam to neće predstavljati problem, bolje je da se pripremite i za ovaj deo Vaše selidbe na pravi način.

Organizacija je važan deo selidbe iz inostranstva u Srbiju

Kao i kod svakog zahtevnog posla, ne možete započeti ništa pre nego što dobro organizujete čitav proces. Tu ne morate biti sami. Moja Selidba je kompanija koja pomaže svojim klijentima da pripreme sve detalje oko selidbe. Iako je početak težak, kada jednom započnete pripreme za preseljenje, biće Vam mnogo lakše.

Napravite plan selidbe

Kod svakog posla koji zahteva više koraka od kojih neke i ne možete predvideti, neophodno je imati podsetnik na papiru šta sve treba uraditi. Profesionalci preporučuju pisanje plana na papiru u vidu liste zadataka. Tako ćete imati osećaj kontrole i lakše sprovoditi sve u delo. Isto tako, teže ćete zaboraviti neke detalje, kao da iznajmite skladište na vreme, na primer.

Istražite zemlju

Teško je živeti u novoj državi ako niste istražili šta sve ona nudi. Srbija je velika i veoma raznolika država, tako da je potrebno upoznati sve postupno. Dok je jedan kraj zemlje brdovit, drugi je ravnica sa mnogo reka. Osim toga, neka mesta su veoma popularna, dok u drugim živi sve manje stanovnika. Sve to može vam biti od koristi kada birate grad u kome ćete kupiti stan ili kuću.

Izaberite kuću i dom

Svako želi da kada kupuje kuću zamisli kako će mu život u njoj izgledati. To je lepo i trebalo bi tako i Vi da razmišljate kada kupujete dom u Srbiji. Ipak, pored toga istražite i tržište, uporedite cene i ostale uslove. Nekada je samo nekoliko kilometara dovoljno da cena kuće bude znatno niža od neke druge na drugoj lokaciji.

Šuma

Istražite Srbiju pre nego što se doselite

Selidba iz inostranstva u Srbiju počinje pakovanjem

Bez obzira da li se u Srbiju selite nakon penzionisanja u nekoj drugoj državi ili ste ovde zbog posla, neophodno je proceniti šta bi od stvari trebalo da ponesete sa sobom. Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da napravite listu stvari koje imate. Pre svega, tako ćete lakše pratiti pakovanje i voditi računa da ništa ne zaboravite. Osim toga, nekada je potrebno da ponesete sa sobom samo ono najneophodnije, a ostatak tek nakon što se smestite.

Pripremite porodicu

Ukoliko se na ovaj put spremate sa porodicom, onda imate težak zadatak da ih pripremite na ono što ih čeka. Neće svako biti srećan zbog Vaše odluke. Deca inače teško prihvataju promene, pa je neophodno na vreme ih pripremiti na ono što ih čeka. Izaberite zajedno novu školu i istražite zajedno državu u koju se selite.

Unajmite kompaniju na vreme

Teško je pripremiti se za selidbu ako nemate podršku profesionalaca. Najbolje je i ne planirati selidbu bez njih. Imajte u vidu da su svi oni veoma profesionalni i iskusni tako da Vas mogu pripremiti za sve što vas čeka na pravi način. Ipak, ne odugovlačite sa zakazivanjem prvog sastanka, jer kompanije za selidbu imaju mnogo posla. Možda ćete morati da čekate na slobodan termin.

Ostavite nameštaj

Pakovanje je samo po sebi teško i komplikovano. Možete zamisliti koliko je teže kada imate velike komade nameštaja i kabaste stvari. Zašto biste sebi komplikovali selidbu zbog starih stvari koje Vam zauzimaju mnogo prostora? Najbolje je da ostavite sve što je staro i zauzima mnogo mesta. Krenite na ovaj put bez tereta.

Pre nego što počne selidba iz inostranstva u Srbiju morate se adekvatno oprostiti od prijatelja i rodbine

Možda i pored toga što se selite iz jedne države u drugu razdaljina između Vaše dve države zapravo mala u kilometrima. To znači da ćete lako moći da obiđete svoje prijatelje i rodbinu kada god to budete želeli. Ipak, svejedno je potrebno da se od svojih najbližih oprostite na pravi način. Napravite zabavu, organizujte druženje ili izlet. Provodite vreme sa svojima što je češće možete. To će Vam dati i neophodnu sigurnost.

Napravite zabavu za prijatelje

Vaši prijatelji bi voleli da se od Vas oproste na pravi način. Dozvolite im da ovaj trenutak obeleže uz zabavu, druženje i lepo raspoloženje. Dugujete im da se potrudite da im ovaj trenutak učinite što je moguće veselijim. Možete zamoliti svoje prijatelje da Vam pomognu ili makar naprave dobru atmosferu.

Planina

Ne zaboravite da prošetate i napravite izlet tako da istražite Srbiju nakon selidbe iz inostranstva u Srbiju

Relaksirajte se kad god možete

Selidba iz inostranstva u Srbiju sigurno će biti komplikovana i veoma stresna. Nema razloga da je činite još težom tako što ćete sebi uskratiti odmor i relaksaciju. Zato odmarajte kad god možete tokom selidbe. Nađite načina da se relaksirate, meditirate ili makar se malo sklonite od gužve. Tako ćete smanjiti napetost i biti mnogo produktivniji.