Međunarodne selidbe

Selidba u Hrvatsku s porodicom – vodič za početnike

Selidba u Hrvatsku s porodicom mnogo je važniji događaj nego što možda mislite. Bez obzira što se radi o državi koja je praktično sused, selite se u državu EU. To podrazumeva čitav niz procedura koje morate ispuniti pre nego što se spakujete. A kada se spakujete, tu je Moja Selidba da Vas preseli brzo i bezbedno.



Porodica

Važno je da selidba u Hrvatsku s porodicom bude organizovana brzo i lako

Selidba u Hrvatsku sa porodicom podrazumeva ozbiljnu pripremu

I sami znate da ovo nije jednostavan zadatak i da će Vam trebati vremena i strpljenja. Ipak, ako se dobro pripremite i pripremite porodicu, ne mora biti tako teško. Važno je da imate dobar plan i da se dobro informišete o proceduri.

  • Kao i kod svake druge selidbe u zemlju Evropske unije za Hrvatsku će Vam biti potrebna viza – bilo radna bilo turistička, pa se pripremite na vreme;
  • Osim vize postoji čitav spisak dokumenata koje morate pripremiti za ovaj put – ne zaboravite da je za decu potrebno mnogo toga zbog škole i vrtića;
  • Mnogi se sele u Hrvatsku zbog posla – dobro je da se ne spremate za selidbe Hrvatska bez makar plana šta ćete raditi;
  • Život može biti sličan onome što ste ostavili tako da selidba u Hrvatsku sa porodicom ne mora doneti promene u Vašoj svakodnevici;
  • Ipak, najvažnije je da se pripremite za period adaptacije koja mora biti ozbiljna i dobro organizovana.

Selite se u državu Evropske unije

Bez obzira što je Hrvatska naša susedna zemlja, za ulazak i boravak u njoj važe ista pravila kao i za bilo koju drugu zemlju Evropske unije. To znači da možete lako ući u ovu zemlju i boraviti u njoj tri meseca kao turista. Ako želite da se preselite tamo, onda će Vam trebati posebna dokumentacija a selidbe u inostranstvo podrazumevaju i posebne dozvole zbog prenosa stvari. Najčešće se ljudi sele u Hrvatsku zbog posla, pa ako je to slučaj i sa Vama, onda imate dobru prednost zbog dokumentacije i dozvola.

Možete dobiti i stalni boravak

Kao i u državama EU i u Hrvatskoj možete dobiti stalan boravak. Ipak, to nije moguće bez posebnih uslova koje morate ispuniti. Najpre je važno da znate da morate provesti neprekidno 5 godina u ovoj državi kako biste tražili stalnu vizu. To ne mora biti tako teško ako dođete u državu zbog posla i radite sa radnom vizom. O svemu se morate najpre raspitati kod poslodavca ali i u ambasadi. Što se tiče Vaših stvari, tu je kombi prevoz Beograd Sarajevo ili do Zagreba dovoljan za prevoz najneophodnijeg za početak.

Ovo će biti emotivna selidba

Mnogi nisu ni svesni koliko je ova selidba zapravo teška i emotivna. Najpre je važno da imate dobar razlog da ostavite sve i preselite se u drugu državu. Kada se selite sa porodicom, jasno je da je procedura još teža i da će Vam trebati mnogo da se pripremite. Zato budite strpljivi, a dobro je da ponesete i svoje stvari, jer će Vas podsećati na život koji ste ostavili. Selidbe kamionom su iz tog razloga veoma popularne i korisne.

Moraćete da se privikavate

Nakon što se preselite u novu sredinu i dalje ćete imati želju da se vratite u svoj stari život gde Vam je bilo udobnije. Mnogi teško podnesu ovaj prelaz, a naročito deci može teško pasti selidba. Zato morate odvojiti vreme nakon selidbe da se priviknete na nov način života, svakodnevicu pa i nove prijatelje. Sve to je bolje da uradite odmah nakon selidbe.

Porodica

Morate ispuniti neka pravila pre nego što se preselite u Hrvatsku

Dokumenta koja su potrebna za selidbu

Kao i kod svake druge države, u Hrvatskoj ćete morati da ispunite neke uslove kako biste živeli tamo. To podrazumeva da položite jezik, ali i prevedete diplomu kako biste radili posao u struci.

Pronađite posao

Ako ste odlučili da se preselite u Hrvatsku ali niste još uvek pronašli posao, onda ne brinite. Hrvatska je objavila spisak deficitarnih zanimanja od kojih su neka veoma lepo plaćena. Posebno se to odnosi na radnike na građevini, ali i parketare, tapetare i keramičare. Hrvatska je već nekoliko godina u deficitu sa radnicima u ugostiteljstvu, a nedostaju i lekari i medicinske sestre. Plate nisu na nivou drugih država EU, ali su daleko veće nego kod nas.

Morate položiti jezik

Mada smo svi ubeđeni da dobro govorimo hrvatski jezik, jer razumemo govornike ovog jezika, to nije baš tako jednostavno u praksi. Zapravo, Hrvatska zahteva da se nakon nekoliko meseci obuke položi hrvatski jezik kako biste mogli obavljati posao u njihovim službama. Dobra vest je da Vam taj ispit neće biti težak, ali ga ipak posmatrajte kao ozbiljan poduhvat jer ima razlike.

Povratnici

Nakon ratova i izbeglištva, jedan deo stanovnika Hrvatske odlučio je da se vrati na svoje ognjište. Hrvatska je omogućila pojednostavljenu proceduru za povratak, kako građana Hrvatske tako i njihovih porodica. Važno je da se dobro raspitate o uslovima ali i povežete sa Srpskim nacionalnim većem koje organizuje Srbe koji žive u ovoj državi.

Raspitajte se o prenosu auta

Budući da se selite u državu koja je tek nekoliko stotina kilometara udaljena od naše, logično je da ćete hteti da prenesete i svoj auto. To ne mora biti tako teško, jer je inače veoma lako preneti auto u drugu državu. Neophodno je da nabavite posebne dozvole i prenesete auto na svoje ime i novu adresu nakon što se preselite.

Velika porodica

Dajte sebi i svojoj porodici vremena da se prilagode

Selidba je težak ali i zanimljiv proces

Kako god da Vam se čini ova selidba, nemojte je shvatati previše komplikovano. Ovo jeste velika promena, ali prigrlite je i prihvatite kao veliki izazov u životu.

Napravite plan

Mada je svaka selidba specifična i traži da ispunite posebne uslove i pripremite se, nemojte se selite ako nemate dobar plan. Važno je da znate redosled koraka tokom selidbe kako nešto ne bi ste propustili. Ne zaboravite da je ovo put u inostranstvo i to na daleko, što znači da nema mnogo prilika za greške i vraćanje nazad.

Možete nešto i ostaviti

Kada je u pitanju velika životna promena ne morate trošiti mnogo energije na pakovanje i nošenje stvari. Selidba u Hrvatsku s porodicom   važna je prekretnica u Vašem životu, pa nemojte se previše zadržavati na onome što ostaje. Mnogo je bolje da se pripremite na pravi način i prigrlite ono što Vas čeka u budućnosti. Tako ćete biti rasterećeni i kada se pakujete i spremate za selidbu.